Menu Sluiten

Handkettingtakels


Handkettingtakels

Informatie over handkettingtakels.

Hef- en hijswerktuigen vereisen kennis van zaken .

Handkettingtakels worden gebruikt om zware lasten van de ene plaats naar de andere te hijsen. Ze worden bediend door aan de handketting te trekken. Ze zijn populair in tijdelijke installaties, omdat ze door hun lichte gewicht gemakkelijk te manoeuvreren zijn.

Sommige modellen zijn voorzien van overbelasting beveiliging. Ze zijn vaak een goede keuze voor lichte toepassingen, omdat ze een breed scala aan lasten aankunnen.

Een handtakel is een hijsmiddel, deze maakt geen gebruik van aandrijvingen en wordt met de hand bediend. Deze vorm van hijsen wordt veel gebruikt in de maakindustrie. Dit type takels zijn relatief eenvoudig te bedienen en even eenvoudig in de samenstelling. Een handtakel bestaat uit drie onderdelen; een katrol, een ketting en een haak die aan de ketting bevestigd is. De hoeveelheid verbindingen van de katrol met de lading bepaalt hoe veel kracht er nodig is om de last te verplaatsen.

Handtakels zijn herwerktuigen die geen aandrijving nodig hebben. Ze kunnen met de hand worden bediend en maken geen gebruik van motoren. Dit type takel wordt veel gebruikt in de productiesector. Dit type takel is eenvoudig in het gebruik en ook zeer gemakkelijk in zijn constructie.

De handtakel bestaat uit drie onderdelen: een katrol en een ketting, alsmede een haak die aan de ketting is bevestigd. Hoe sterk de te verplaatsen last moet zijn, hangt af van hoe stevig de katrol eraan vastzit.

Als werkgever is het uw verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat u veilig en goedgekeurd materieel gebruikt. De gevaren van het gebruik van een takel zijn niet onoverkomelijk. Veilig werken vereist een zorgvuldige bediening van het hefwerktuig en het juiste gebruik van de last. Als werkgever bent u bij wet verplicht te werken met veilig en gekeurd materieel.

Werken met een handtakel is niet zonder gevaren. Het correct toepassen van het juiste hijsgereedschap met de te tillen last, de correcte bediening, maar ook onderhoud en keuring van uw materiaal zijn essentieel onderdeel van veilig werken.

Inspecteer de takel voor gebruik, bij de constatering van defecten direct melding maken bij een leidinggevende en de takel ter reparatie aanbieden aan een gespecialiseerd onderhoudsbedrijf.

Om de veiligheid voor uw werknemers te garanderen is een regelmatige keuring en onderhoud een belangrijke aanbeveling.

Een handkettingtakel is een hijshulpmiddel dat snel inzetbaar is en bovendien vaak gebruikt wordt bij montages en demontages en industriƫle stopstanden.

De overweging wanneer er frequent wordt gebruik gemaakt door een handkettingtakel: duurt langer dan elektrisch. Economische belangen geven de doorslag in een elektrische, perslucht of handaangedreven toestel. H

Handkettingtakels zijn geschikt voor verticale transporten. Ze zijn niet geschikt om lasten of objecten los te trekken.

Bij sporadisch gebruik handkettingtakels interessant aangezien deze goedkoper zijn dan elektrische of pneumatische takels.

Info over handkettingtakels

Wetenswaardigheden over Handkettingtakels

Kettingsamenstellingen van handkettingtakels is wezenlijk anders dan ketting eigenschappen van bijvoorbeeld elektrische en pneumatische takels.

Deze hebben minder weerstand tegen abrupt stoppen of starten met hijsen. Deze zijn bedoeld om geleidelijk de hijs aan te vatten of te stoppen. Niet met de hand aangedreven hijswerktuigen kunnen abrupt aanvatten met hijsen en dit is nefast voor de lastketting en de lasthaken van de handkettingtakel.

Meer info over handkettingtakels nu op vabotec.com.

Tags

Advies Handkettingtakels | Bedienen Handtakel | Blog Over Handkettingtakels | Correct Toepassen Juist Hijsgereedschap | Duurzame Handtakels | Eenvoudig Te Bedienen Takels | Handkettingtakel Bij Montage |